Időgép

Jelentések a történelem szerelőcsarnokából

Belépő

2015. január 19. 14:05 - gézagyerek

Ez egy kritikai olvasó blog. Társadalomtörténet, kora-újkor, tágan értelmezve. A modernitás genezise. Mert ehhez értek a legkevésbé rosszul.

A válogatás természetesen személyes, ilyenformán semmiféle normativitása nincsen, ellenben annál több esetlegessége: ami az utóbbi évek terméséből nekem valamiért fontosnak tűnt, hozzá tudtam férni (nyelvileg és a maga materialitásában), és tényleg jónak bizonyult. Szar könyvről nem írok, csak ha a szarság mögött meghúzódik mégis valami monumentalitás.

Különleges hangsúlyt kap a modernitás kitüntetett jelensége, a kapitalizmus (és ennek minden járulékos jelensége, úgymint pénz, munka, idő, spektákulum etc.) értelmezésére létrehozott történeti elbeszélések áttekintése, és ezek folyamatos revíziói. Mindez azzal a határozott szándékkal, hogy tekintetünket az előállítás eljárásaira, a konstrukció elemeire, az érvelés logikájára, az érvényesség köreire, egyszóval a történelem csinálásának mikéntjére irányítsam. Nem a leleplezés naív igénye vezet, hanem a tudás termelésének ökonómiája iránti tisztelet: hogyan is lehetne másképp, mikor a tudomány a modernitás fabrikálásának elsődleges helye? Távolítások és közelítések változatos játéka tehát, hiszen a kora-újkor egyszerre van igen távol szokásrendjében, gyakorlataiban, tapasztalataiban, társadalomszerveződésében, intézményrendszerében, reprezentációiban; másrészt furcsán ismerős, mivel sok minden itt formálódik, amit később, sokszor pontatlanul, a modernitással azonosítunk, beteljesítve ezzel mindennapi kis teleológiánkat.

 

Szolgálati közlemény

A posztok hosszúak lesznek és sajna, bonyolultak. Egy könyvről többnyire két részben számolok be, kedd – péntek ritmusban. Holnap kezdünk!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://idogep.blog.hu/api/trackback/id/tr667088577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása